Kip piri-piri-lawson

Soms is 1 plus 1 echt 3. Soms zie je echt de win-win. Soms is er echt sprake van synergie. Maar voor we verder gaan een kleine disclaimer: Dit is verre van de echte originele kip piri-piri uit portugal omdat ik om te beginnen geen piepkuikens heb gebruikt en niet heb gepekeld en niet met de bbq in de weer ben gegaan. Wel heb ik een geliefd recept voor citroenkip (ja die van Nigella) en een echte piri-piri marinade met elkaar gecombineerd. De uitkomst is echt heerlijk.

Ingredienten (6 personen):

 • 3 bakken kipkluifjes (ongeveer 4 kluifjes p.p.) *
 • 1 biologische citroen
 • 150 ml droge witte wijn
 • 14 tenen knoflook (ja echt!)
 • paar takjes verse tijm
 • 5 rode pepers (gebruik eender welke pepers jij wil, ik gebruik 3 spaanse en 2 rawit, maar ik haal wel de zaadjes eruit)
 • 1 tl gemalen laurierblad
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 1 tl gedroogde oregano
 • grof zout (liefst uit portugal natuurlijk)
 • olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de kipkluifjes in een grote ovenschaal. Snijdt de citroen in 8 tot 16 parten en plet 6 teentjes knoflook. Voeg de citroen en knoflook bij de kip en giet er de witte wijn bij. Bestrooi met grof zeezout en afgeriste tijm. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en zorg ervoor dat de folie aan de randen goed afgesloten is er mag niets ontsnappen uit de schaal! Zet de schaal in de oven en laat maar liefst 2 uur garen op 160 graden. (vandaar dat goed afsluiten want als het vocht ontsnapt word de kip te droog!) Het resultaat na die twee uur zijn heerlijke maar wel erg bleke kipkluifjes waar het vlees bijna van het bot afvalt.

Wat je doet terwijl die kip staat te garen is het volgende: pureer de knoflook en de pepers. Roer er de laurier, paprikapoeder en oregano door. Voeg olie toe tot er een goede vloeibare massa ontstaat. Laat dit vervolgens in een bakje even staan.

Na de twee uur haal je de kip uit de oven en verwarm je die voor op 250 graden met de grill (en als dat kan op je oven tegelijkertijd de hete lucht). Leg de kipkluifjes op een rooster. Smeer de kip rondom helemaal in met de piri-piri marinade. Zet het rooster in de hete oven (en blijf erbij want het kan best hard gaan) en grill de kippetjes aan beide kanten helemaal krokant. Om beide kanten goed krokant (maar niet aangebrand) te krijgen moet je ze waarschijnlijk een paar keer omdraaien, ik gebruik hier altijd een tang voor.

Serveer de kippetjes met piri-piri olie of als je dat lekker vindt, zoals mijn dochter, met siracha saus. Om het tot een volledige maaltijd te promoveren kan je er een Portugese salade en frietjes bij maken maar ik heb tot nu toe deze kipjes alleen als borrelhap gemaakt.

* Kipkluifjes die ik heb gebruikt zijn die van de AH welke ergens anders ook wel een borrelpootje wordt genoemd. Het is dus geen kipvleugeltje (te weinig vlees) en ook geen drumstick. Volgens mij is het het onderste deel van een drumstick maar dat weet ik niet zeker.

Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Kip piri-piri-lawsonVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.