Kip Nigella

Ok dit recept heet overal op het internet “Nigella Lawson:langzaam gebraden kip met knoflook en citroen” maar bij ons in huis hebben we het altijd over Kip Nigella. Als ik vraag “zullen we vanavond Kip Nigella eten?” dan wordt dat meestal beantwoord met een enthousiast “Jaaa lekker!”. Dit is ook een echt strand recept voor ons, met z’n allen gezellig rond de braadslee, glaasje wijn erbij en met een broodje dopen in het braadvocht. Het is geen snel recept maar wel makkelijk en super lekker. Eén ding is wel hééél belangrijk vind ik, gebruik alleen kippendijen met bot (ook wel kip braadsticks genoemd)!

Ingredienten (5 personen):

  • 150 ml witte wijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • een handjevol verse tijm
  • 10 kippendijen met bot of 1 kip (2 tot 2¼ kg), in 10 stukken verdeeld
  • 1 bol knoflook, in ongepelde teentjes verdeeld
  • 2 citroenen zonder waslaagje, elk in acht stukjes

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 160 °C of gasovenstand 3.

Leg de stukken kip in een braadslee en doe de knoflook, stukjes citroen en tijm erbij. Trek daarvoor de blaadjes tijm grofweg van de takjes af en laat er een paar heel om later ter garnering te gebruiken. Giet de olie erbij, meng alles met je handen door elkaar en doe het mengsel over in de braadslee. Zorg dat de stukken kip met het vel naar boven liggen.

Sprenkel er de witte wijn op en maal er wat zwarte peper over, dek de braadslee strak af met aluminiumfolie en zet hem 2 uur in een oven die je op de smaak-intensiverende lage temperatuur van 160 °C hebt voorverwarmd.

Haal het folie weg en verhoog de oventemperatuur tot 200 °C of gasovenstand 6. Bak de kip nog 30 tot 45 minuten, tot het vel mooi goudbruin is en de citroenen aan de randjes beginnen te schroeien en te karameliseren.

Ik serveer dit gerecht het liefst zo, regelrecht uit de braadslee. Strooi er alleen nog wat tijm over en schep de borden vol.

Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Kip NigellaVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.