Schuimige Olijvensoep

Twee a drie keer door mij gemaakt in grote hoeveelheid voor verjaardag en of feest. Elke keer een goed effect, mensen vinden het erg lekker en zijn dan verrast doordat het olijvensoep is. Die zelfgebakken stengels voegen niet zo heel veel toe vind ik zelf en laat ik dan ook vaak weg of vervang ik door een lekker vers broodje van de broodjuwelier.

Ingrediënten:

 • 1/2 pak witbroodmix (a 500 g)
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 4 gedroogde tomaatjes (pot)
 • 1 eetlepel gedroogde oregano
 • 1 eetlepel bloem
 • 4 sjalotjes
 • 1 teentje knoflook
 • 1 pot groene olijven zonder pit (240 g)
 • 3 kippenbouillontabletten
 • 1 zakje verse basilicum (15 g)
 • 1 bakje mascarpone (250 g)
 • 1/2 bakje tapenade mediterrane (a 100 g)
 • 1 dl sherry

Voorbereiden:

Oven voorverwarmen op 200 °C. In kom broodmix met 1 eetlepel olie en 1 1/2 dl lauw water tot soepel deeg kneden. Deeg afgedekt 15 minuten laten rijzen. Tomaten heel fijn snijden en met oregano door deeg kneden. Deeg op met bloem bestoven werkblad uitrollen tot lap van ca. 16 x 16 cm. Deeg in 16 repen snijden, op met bakpapier beklede bakplaat leggen en met 1 eetlepel olie bestrijken. Repen deeg afgedekt nog ca. 15 minuten laten rijzen. Soepstengels in midden van oven in ca. 12 minuten goudbruin en gaar bakken. Op rooster laten afkoelen. Intussen sjalotjes en knoflook pellen en fijn snipperen. Olijven afgieten. Bouillontabletten oplossen in 1 1/2 liter kokend water. Basilicum in reepjes snijden. In soeppan rest van olie verhitten, sjalotjes en knoflook ca. 1 minuut fruiten. Olijven en bouillon toevoegen en soep aan de kook brengen. Pan van vuur nemen, basilicum, mascarpone en tapenade erdoor roeren. Soep pureren. Sherry erdoor roeren.

Bereiden:

Soep verwarmen, in soepterrine schenken. Met staafmixer schuimig kloppen en op buffet zetten. Soep in kopjes scheppen en serveren met soepstengels.

Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Schuimige OlijvensoepVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.