Italiaanse runderstoof

Dit is by far een van de lekkerste Italiaanse runderstoofjes die ik ooit heb gegeten. Warme smaken, makkelijk te maken en altijd blije gezichten aan tafel. Gebruik goede riblappen en je kan niet de fout inggaan. Lekker met allerlei soorten pasta maar ook met aardappelpuree (Gnocchi heb ik nog niet geprobeerd).

Ingrediënten (4 personen)

  • 600 g runder riblappen, in stukjes van ongeveer 3 bij 3 cm
  • 150 g pancetta, in blokjes (Als je het kan krijgen gebruik dan guanciale ipv pancetta)
  • 100 g roomboter
  • 3 el olijfolie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 5 tenen knoflook, gehakt
  • 1 flinke winterpeen, geschild en in ringen
  • 1 rode paprika, in stukken gesneden
  • 250 gr kastanjechampignons, in kwarten
  • 4 ansjovisfilets uit blik
  • 3 el bloem
  • 500 gr pomodorini uit blik (cherrytomaat) of gewone tomaten uit blik
  • 500 ml Italiaanse rode wijn
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm

Bereiding

Bak in een ruime pan met een dikke bodem (gietijzeren of hapjespan) het rundvlees en de pancetta goudbruin in de boter en olie. Strooi er ruim zout over. Blijf omscheppen.

Voeg de tomatenpuree, uien, knoflook, champignons, winterpeen, paprika en ansjovis toe en schep alles op middelhoog vuur 5 minuten om. Doe de bloem erover met een lepel en schep nog eens 5 minuten om.

Déglaceer de bodem door de wijn en runderbouillon erbij te doen en zorg dat de aangebakken bloem loskomt van de bodem. Doe de tomaten uit blik, de rozemarijn en tijm erbij en roer alles goed om.

Leg een deksel op de pan, of een laag bakpapier op de stoof. Laat alles minimaal twee uur zachtjes pruttelen maar langer is nog beter. Het ene vlees is het andere niet dus check af en toe of het zacht genoeg is. Je wilt dat de smaken zoveel mogelijk intrekken, dat het een donkerbruin geheel is en dat het vlees smelt op de tong!

0 reacties op “Italiaanse runderstoofVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.